Inte dagens nyheter...

Inte dagens nyheter...

Våld, lycka, framsteg och motgångar. Det var bättre förr, eller?


---------------------------------------------
(2018-07-11)
OBS!
---------------------------------------------
KB har grejat på sin sida så att gamla länkar inte längre fungerar.
Jag funderar för fullt på hur det ska lösas. Länkar från nu fungerar dock.
---------------------------------------------Kungliga biblioteket har skannat in mängder av äldre svenska dags- och veckotidningar, med fantastiska nyheter.

Här har jag tagit fram det bästa och värsta från veckotidningen Östgötaposten, eller om den heter Östergötlands veckoblad Östgöta-Posten, med det bästa och värsta från bland annat Östgöta Correspondenten.

Östgötaposten drevs av det vi i dag kallar Corren, som en form av veckotidning.

Not: Ibland kan det bli riktigt läskigt, men så uttryckte man sig då :-O
Valutaomvandlare: 1.000:- år 1897 motsvarar 64.835:- år 2018. Se mer på Rodney Edvinssons sida.

Fosfor som abortmedel

BrottSkapad av Uffe Johansson 2018-05-11 01:06
Östgötaposten 1897-03-19


En ruskig familjeinteriör. Nyligen dog i en församling mellan Lund och Landskrona en ung qvinna, som innehade tjenst hos en välmående landtbrukare, under sådana omständigheter, som tydde på att fosfor här kräft ett nytt offer, ehuru qvinnan i fråga lär halva förnekat att hon intagit fosfor eller att hon haft någon särskild anledning att taga ett så fortvifladt steg.

Emellertid blef det bestämdt att obduktion skulle förrättas å liket och dervid konstaterades, såväl att den döda framfödt ett ofullgånget foster som att dödsorsaken varit fosforförgiftning. Det egendomliga var, att fostret icke vid obduktionen kunde anträffas.

Man började på goda grunder misstänka, att husbondefolket och deras son veta mera i denna sak, än hvad som torde vara nyttigt för dem. Senare meddelas, att husbonden numera lär hafva yppat, hvar fostret varit gömdt.

--------------

Om fosfor på Wikipedia.


" I slutet av 1800-talet använde kvinnor fosfor från tändstickor för att själva framkalla abort. Fosfor var inte bara effektivt utan mycket farligt. Det skrapades av tändstickorna och blandades sedan ut med till exempel mjölk och dracks. Många kvinnor blev fosforförgiftade och dog. Fosfortändstickor förbjöds sedan 1901 av precis den här anledningen." RFSU om illegala aborter.

  • Kommentarer(0)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.