Inte dagens nyheter...

Inte dagens nyheter...

Våld, lycka, framsteg och motgångar. Det var bättre förr, eller?


---------------------------------------------
(2018-07-11)
OBS!
---------------------------------------------
KB har grejat på sin sida så att gamla länkar inte längre fungerar.
Jag funderar för fullt på hur det ska lösas. Länkar från nu fungerar dock.
---------------------------------------------Kungliga biblioteket har skannat in mängder av äldre svenska dags- och veckotidningar, med fantastiska nyheter.

Här har jag tagit fram det bästa och värsta från veckotidningen Östgötaposten, eller om den heter Östergötlands veckoblad Östgöta-Posten, med det bästa och värsta från bland annat Östgöta Correspondenten.

Östgötaposten drevs av det vi i dag kallar Corren, som en form av veckotidning.

Not: Ibland kan det bli riktigt läskigt, men så uttryckte man sig då :-O
Valutaomvandlare: 1.000:- år 1897 motsvarar 64.835:- år 2018. Se mer på Rodney Edvinssons sida.

Hattar åt hästarne.

InsändareSkapad av Uffe Johansson 2018-02-11 17:24
Östgötaposten 1901-07-26


Hattar åt hästarne. När man utmattad och förbi af värmen släpar sig fram på Stockholms gator, hän- der det, skrifver D. N. att ens min ljusnar ett ögonblick vid den lustiga åsynen af en häst, som kommer skumpande med en nätt liten halmhatt på hufvudet. Åtminstone väckte de där hattar till att borja med en viss uppmärksamhet. Nu äro de så vanliga att ingen mer gitter vända sig om efter dem.

Till och med hästarne själfva ha vant sig vid dem, fastån man tycker sig läsa i deras blickar att de äro en liten smula generade öfver det nya modet. Kanske bidrager det också att hatten hindrar dem att fullt obebendradt klippa med öronen. Komiska ta sig i alla fall de nya hästprydnaderna ut med sina band, som knytas under "hakan", och öronen, hvilka sticka upp likt vingarne på Merkurius hatt. Men om de också ta sig litet löjliga ut, göra de otvifvelaktigt stor nytta för de trogna dragarne, som nog plågas dubbelt så mycket som vi af värmen. Utan detta skydd träffas hästen lätt af solstyng.

Senast var detta fallet på lördagen på Strandvägen, där en hast stupade. Som sagdt, hästhattarne ha blifvit så pass talrika att man inte längre kan räkna upp alla Stockholmsfirmor som skaffat sina hästar sådana.

  • Kommentarer(0)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.