Inte dagens nyheter...

Inte dagens nyheter...

Våld, lycka, framsteg och motgångar. Det var bättre förr, eller?


---------------------------------------------
(2018-07-11)
OBS!
---------------------------------------------
KB har grejat på sin sida så att gamla länkar inte längre fungerar.
Jag funderar för fullt på hur det ska lösas. Länkar från nu fungerar dock.
---------------------------------------------Kungliga biblioteket har skannat in mängder av äldre svenska dags- och veckotidningar, med fantastiska nyheter.

Här har jag tagit fram det bästa och värsta från veckotidningen Östgötaposten, eller om den heter Östergötlands veckoblad Östgöta-Posten, med det bästa och värsta från bland annat Östgöta Correspondenten.

Östgötaposten drevs av det vi i dag kallar Corren, som en form av veckotidning.

Not: Ibland kan det bli riktigt läskigt, men så uttryckte man sig då :-O
Valutaomvandlare: 1.000:- år 1897 motsvarar 64.835:- år 2018. Se mer på Rodney Edvinssons sida.

Viktiga uppfinningar på mejerihandteringens område...

UppfinningarSkapad av Uffe Johansson 2018-02-11 05:37
Östgötaposten 1901-07-26


Viktiga uppfinningar på mejerihandteringens område synes d:r O. F. Echstadt i Göteborg hafva gjort.

Inom mejerilektionen å landtbruksmötet i Gefle, redogjorde nämhngen d:r E. för en af honom uppfunnen metod att konservera grädde genom att hälla den i kärl, som hermetiskt tillslutas genom därför konstruerade lock till gräddkärlen, som sedan nedsättas i kokande vatten, tills grädden bringas till kokning. På så sätt konserverad grädde håller sig frisk under en lång tid. Det är lätt att inse hvilket värde denna metod kan få för mejerihandteringen i Norrland, där de otillfredsställande kommunikationerna lägga hinder i vägen för insamling at mjölken till mejerierna på vanlig väg.

D:r Eiohstädt hade vidare experimenterat med att på ett enkelt sätt rena mjölk medels tillsättande af ett särskildt beredt träkolspulver, -som hvarken svärtar eller orenar mjölken, men fullkomligt borttager koknings-, ladugårds- ooh rotfruktssmak.

Härigenom skulle alltså bl a. pasteuriserad mjölk kunna återgifvas dess naturliga smak. Visserligen hade experimentet blott uppförts på ett laboratorium, men d:r E. hoppades, att det skulle finnas för saken intresserade personer, som i större skala ville utföra praktiska försök, i hvilket han förklarade sig villig till handagå med alla nödiga råd ooh upplysningar.  • Kommentarer(0)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.