Inte dagens nyheter...

Inte dagens nyheter...

Våld, lycka, framsteg och motgångar. Det var bättre förr, eller?


---------------------------------------------
(2018-07-11)
OBS!
---------------------------------------------
KB har grejat på sin sida så att gamla länkar inte längre fungerar.
Jag funderar för fullt på hur det ska lösas. Länkar från nu fungerar dock.
---------------------------------------------Kungliga biblioteket har skannat in mängder av äldre svenska dags- och veckotidningar, med fantastiska nyheter.

Här har jag tagit fram det bästa och värsta från veckotidningen Östgötaposten, eller om den heter Östergötlands veckoblad Östgöta-Posten, med det bästa och värsta från bland annat Östgöta Correspondenten.

Östgötaposten drevs av det vi i dag kallar Corren, som en form av veckotidning.

Not: Ibland kan det bli riktigt läskigt, men så uttryckte man sig då :-O
Valutaomvandlare: 1.000:- år 1897 motsvarar 64.835:- år 2018. Se mer på Rodney Edvinssons sida.

En storartad fabriksanläggning...

EkonomiSkapad av Uffe Johansson 2018-02-13 02:48
Östgötaposten 1896-09-18


En storartad fabriksanläggning är för närvarande under utförande i Gislaved, skrifves till Smålands Allehanda. Det bolag, som för 72 000 kronor inköpt den ansenliga egendomen Gyllenfors med åtföljande fall i Nissan, ämnar nämligen uppföra en storartad gummifabrik, der under firma Svenska Gummilabriks Aktiebolaget tillverkning af allehanda gummiartiklar kommer att bedIrifvas under ledning af en rysk veikmästare hr Biranoff som redan vistats der några månader i och för vidtagande af förberedande åtgärder.

Att fabriken blir betydande bevisas redan af den ansenliga köpeskillingen, som väl närmast gafs för fallet. Det påstås, att fabriken kommer att sysselsätta 500 arbetare. Den kommer visserligen att ligga i Anderstorpi socken, men då den blir förlagd i Gislaveds omedelbara närhet tillför den naturligtvis byn betydande fördelar i form af ökad om- sättning o. s. v.

Byggnaden skall uppföras i 3 våningar, den nedersta af gråsten, de öfriga af tegel, och är arbetet redan så till vida påbörjadt, att man börjat rifva en del äldre byggnader, som nu få lemna plats för jätten.

----------------------------------------------------------------------------------

Not: Gislaveds gummifabrik grundades 1893 av bröderna Carl Gislow och Wilhelm Gislow, som startade tillverkning av bland annat gummistövlar och galoscher i Gislaved.

Gislaveds gummifabrik på Wikipedia.  • Kommentarer(0)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.