Inte dagens nyheter...

Inte dagens nyheter...

Våld, lycka, framsteg och motgångar. Det var bättre förr, eller?


---------------------------------------------
(2018-07-11)
OBS!
---------------------------------------------
KB har grejat på sin sida så att gamla länkar inte längre fungerar.
Jag funderar för fullt på hur det ska lösas. Länkar från nu fungerar dock.
---------------------------------------------Kungliga biblioteket har skannat in mängder av äldre svenska dags- och veckotidningar, med fantastiska nyheter.

Här har jag tagit fram det bästa och värsta från veckotidningen Östgötaposten, eller om den heter Östergötlands veckoblad Östgöta-Posten, med det bästa och värsta från bland annat Östgöta Correspondenten.

Östgötaposten drevs av det vi i dag kallar Corren, som en form av veckotidning.

Not: Ibland kan det bli riktigt läskigt, men så uttryckte man sig då :-O
Valutaomvandlare: 1.000:- år 1897 motsvarar 64.835:- år 2018. Se mer på Rodney Edvinssons sida.

En folkilsken igelkott i rockärmen...

DiverseSkapad av Uffe Johansson 2018-07-24 18:55
Östgötaposten 1898-08-19
En folkilsken igelkott i rockärmen fick häromdagen en soldat i Runtuna, berättar Söd.-N. Han hade I lagt af sig rocken, och då han skulle påtaga densamma upptäcktes, att en igelkott inkrupit i ärmen och fastnat, enär ärmen vid handleden var för trång för djuret, och detta ej heller kunde gå baklänges ut, emedan borsten då spjernade emot och genomstack tyget.

Mannen försökte nu med handen våldsamt draga ut djuret vid nosen, - på en igelkott det enda parti, som lämpar sig till handtag. Men det skulle han inte ha gjort, ty han blev ganska illa biten i fingrarne af det ovälkomna inhyseshjonet, som ej syntes förståhjelpsamheten.

Igelkottar hafva ju för öfrigt en högst egendomlig omdömesformåga, ty de försvara sig som bekant på samma sätt, genom att rulla ihop sig och spärra ut borster, när en hund angriper, och när ett halmlass hotar köra öfver dem.

Slutligen lyckades soldaten att medels en käpp baklänges utstöta igelkotten, som efter denna procedur företedde en betänkligt tillrusad toalett.

Äfven hans humör var miserabelt, säger vår korrespondent, ty han spottade som en katt och krafsade upp jord, kort sagdt, försökte på allt sätt imponera genom de mest putslustiga utbrott af raseri.  • Kommentarer(0)//www.prosa.se/#post93