Inte dagens nyheter...

Inte dagens nyheter...

Våld, lycka, framsteg och motgångar. Det var bättre förr, eller?


---------------------------------------------
(2018-07-11)
OBS!
---------------------------------------------
KB har grejat på sin sida så att gamla länkar inte längre fungerar.
Jag funderar för fullt på hur det ska lösas. Länkar från nu fungerar dock.
---------------------------------------------Kungliga biblioteket har skannat in mängder av äldre svenska dags- och veckotidningar, med fantastiska nyheter.

Här har jag tagit fram det bästa och värsta från veckotidningen Östgötaposten, eller om den heter Östergötlands veckoblad Östgöta-Posten, med det bästa och värsta från bland annat Östgöta Correspondenten.

Östgötaposten drevs av det vi i dag kallar Corren, som en form av veckotidning.

Not: Ibland kan det bli riktigt läskigt, men så uttryckte man sig då :-O
Valutaomvandlare: 1.000:- år 1897 motsvarar 64.835:- år 2018. Se mer på Rodney Edvinssons sida.

Rånmord. Ett uppskakande drama.

BrottSkapad av Uffe Johansson 2018-03-02 14:11
Östgötaposten 1900-01-12


Rånmord. Ett uppskakande drama.

Tomelilla den 8 Jan.

En 81-årig åbo O. Bertilsson i Stenby af Bergstads socken blef i natt mördad i den stuga, han jemte sin dotter Bengta bebodde.

Då de frampå morgonen vaknade, sågo de ljus utanför stugan och, fruktande tjufvar, stego de upp. I Detsamma inträngde en maskerad mansperson genom fönstret och begärde pengar. Den gamle grep då en jernbetsman, hvilken dottern snart ryckte till sig och med hvilken hon tilldelade den inkommande ett slag.

En förtviflad strid uppstod, hvarunder Bengta blef illa tilitygad genom slag i ansigtet och knivhugg i venstra armen. Då hon kom lös rusade hon ut men möttes dervid af 3 manspersoner, hvilka kullslogo henne.

På hennes rop försvunno bofvarne och Bengta sprang till grannarne. Då hon åtföljd af dessa återkom till stugan, drog den gamle sin sista suck, der han låg med nedblodade kläder samt blodig på händer och i ansigtet.

Botven, som nu var försvunnen, hade icke medtagit den penningsumma å 3,837 kr., som Bertilsson på tretton- dagsafton uppburit efter sin aflidna hustru och som förvarades i en låst byrålåda.

I stugan hade mördaren qvarlemnat en mössa och en käpp.
Mördaren spårad?

Tomelilla den 10 Jan. Det mystiska mordet i Stenby är fortfarande inhöljdt i dunkel. Från den närbelägna byn Tryde meddelas, att i måndags på f. m. en person visat sig der med förband om pannan och ett förvirradt utseende.

Såret uppgaf han vara efter en finne. Man sätter dock mannens uppträdande i förbindelse med mordet.

Doktor Lindeberg i Tomelilla, som verkstält medicolegal besiktning å Berthilssons lik, anser, att B. ej aflidit på grund af yttre våld.

Något blod har visserligen utrunnit ur mun och näsa, men några sår eller blånader stå ej att upptäcka på hans kropp. Doktor Lindeberg förmenar, att Berthilsson ej ihjelslagits, utan blifvit skrämd till döds.  • Kommentarer(0)//www.prosa.se/#post47