Inte dagens nyheter...

Inte dagens nyheter...

Våld, lycka, framsteg och motgångar. Det var bättre förr, eller?


---------------------------------------------
(2018-07-11)
OBS!
---------------------------------------------
KB har grejat på sin sida så att gamla länkar inte längre fungerar.
Jag funderar för fullt på hur det ska lösas. Länkar från nu fungerar dock.
---------------------------------------------Kungliga biblioteket har skannat in mängder av äldre svenska dags- och veckotidningar, med fantastiska nyheter.

Här har jag tagit fram det bästa och värsta från veckotidningen Östgötaposten, eller om den heter Östergötlands veckoblad Östgöta-Posten, med det bästa och värsta från bland annat Östgöta Correspondenten.

Östgötaposten drevs av det vi i dag kallar Corren, som en form av veckotidning.

Not: Ibland kan det bli riktigt läskigt, men så uttryckte man sig då :-O
Valutaomvandlare: 1.000:- år 1897 motsvarar 64.835:- år 2018. Se mer på Rodney Edvinssons sida.

Märklig sjukdom.

MedicinSkapad av Uffe Johansson 2018-02-15 14:49
Östgötaposten 1896-09-18


Till Öres.-P:n meddelas:
En hos landtbrukaren N. P. Paulsson i V. Broby tjenande piga angreps i onsdags afton i förra veckan, då hon var ute på åkern och mjölkade korna, af en egendomlig sjukdom. Just som hon verkstält mjölkningen, föll hon i ett slags dvallik sömn.

Då hennes busbonde kom för att söka henne, stod hon uppe, men var utan sans, och hade fast i den ena kons tjuder. Med hr Paulssons och hans systers biträde ledsagades hon hem och nedbäddades samt föll då åter i dvala utan nämnvärda tecken till lif och låg sådan anda till fredagen derpå kl. 11 f. .m, då hon plötsligt uppvaknade vid full sans och frågade, hvar hon var och hvarför hon läg i sängen.

Doktor Abrahamson från Åstorp har konstaterat nerv- och delvis hjärtförlamning, samt tror, att hon läst för mycket. Hon brukade ofta läsa större delen af natten. Lektyren var "Stridsropet" och frälsningssånger.  • Kommentarer(0)//www.prosa.se/#post13